Om Vegana

Vegana

Vegana är en lunchrestaurang som serverar mat gjord på helt vegetabiliska råvaror och som strävar efter att ha ekologiska ingredienser så långt det är möjligt. Veganas restaurang har dessutom en hälsokostbutik i sina lokaler där du kan hitta de varor som behövs för att själv laga en varierad och smaklig växtbaserad kost. 

Vegana grundades redan 1991 i Jakobstad av John och Birgit Sundvik som drevs av en vision om att hjälpa sina medmänniskor med deras fysiska problem genom enkla livsstilsförändringar. Under åren har deras restaurang serverat välsmakande luncher och även hållit kurser och föreläsningar för att hjälpa människor att få uppleva hälsa som håller. Från augusti 2013-maj 2017 har Vegana också haft en lokal i Vasa.

Samhället har blivit mycket annorlunda det jordbrukarsamhälle vi hade för drygt hundra år sedan. Djuren lider i långt större utsträckning av sjukdomar. Det är därför inte längre säkert för hälsan att leva på animaliska produkter. Många människor lider idag av livsstilsrelaterade sjukdomar. Det råder liten tvekan inom den vetenskapliga forskningen i världen att en växtbaserad kost är det bästa för människans hälsa (på de platser där man kan få tillräckligt med näring från en sådan kost). Den kan inte bara förebygga lidanden som högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och depression, utan också motverka och bota den drabbade.

Att äta en växtbaserad kost är ett av de mest effektiva sätten för att motverka global uppvärmning och hungersnöd. Massproduktionen av kött- och mejeriprodukter utgör ett större hot mot miljön än hela transportsektorn. I stället för att använda åkermarken att odla människoföda på måste miljontals hektar användas för djurfoder och betesmark. Detta är förstås en stor bidragande orsak till hungersnöden i världen. Genom våra val av kost kan vi påverka vår omvärlds sociala, hälsomässiga och etiska problem. Vegana önskar därför erbjuda samhället den bästa tänkbara kosten för såväl smaklökar som hälsa och miljö.

Vi på Vegana tror att människan är en helhet. Vi är övertygade om att man bara finner hälsa som håller om man är frisk fysiskt, mentalt och andligt. Därför erbjuder Vegana dessutom olika kurser och evenemang som kan möta olika behov i samhället. Dessa kan vara allt från matlagningskurser, rökavvänjningskurser, depressionskurser till hälsoföreläsningar, konserter och annat – allt för att ge dig som önskar möjlighet till en holistisk hälsa för kropp, sinne och själ.

Vegana har en kristen profil och kristna värderingar. Därför ger vi även ut litteratur och inbjudningar till evenemang som arrangeras av våra olika sammarbetspartner. I vår butik finner du böcker om hälsa och matlagning, men också om tro och livsåskådning.

Varmt välkommen!